În perioada 1-6 aprilie va avea loc Olimpiada Națională de Informatică pentru licee, la care vor participa 360 de elevi din toată țara. BRD Groupe Société Générale susține anul acesta atât organizarea Olimpiadei, cât și premiile oferite pentru locul 1.
Competiția va avea loc la Universitatea Politehnică din București, fiind organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Olimpiada anuală desemnează elevii care vor reprezenta România la concursurile internaționale de Informatică: Olimpiada Internațională de Informatică, Olimpiada Balcanică de Informatică, Olimpiada de Informatică Central-Europeană. Sprijinirea educației în zona de tehnologia informației este firească, având în vedere că sectoarele IT și Tech sunt în constantă căutare de noi talente. Educația STEM este unul dintre cele mai importante domenii care trebuie susținute, pentru a construi un ecosistem competitiv de antreprenori locali tineri. BRD este deja partenerul unor importante acțiuni de educare a tinerilor în disciplinele STEM, precum programul de robotică pentru liceeni BRD First Tech Challenge. Însă dacă până acum aceste activități erau complementare educației primite în școli, este momentul ca sectorul privat să devină un partener strategic al sistemului de învățământ și să creeze o punte între educația formală și aplicabilitatea imediată a disciplinelor predate la clasă. Susținerea performanței în informatică, de exemplu, evidențiază importanța pe termen lung a disciplinelor STEM în mediul preuniversitar și crește nivelul de calificare a viitorilor specialiști.
Conform raportului Global Innovation Index 2022, procentul absolvenților din România de învățământ terțiar în științe și tehnologii este în ușoară creștere, la 29% (de la 28,1% în 2021 și 28,8% în 2020), peste SUA și Marea Britanie. Totodată, România se află în top 50 de țări care fac pași importanți în inovație, situându-se pe locul 49 din 141. Cu toate acestea, pregătirea angajaților români se menține destul de jos, România ocupând locul 47 din 63, conform IMD World Digital Competitiveness Ranking 2022. BRD și-a asumat de câțiva ani misiunea de a facilita accesul tuturor tinerilor la educație în disciplinele STEM, mai ales în contextul actual al creșterii nivelului calificărilor tinerilor sub 28 de ani. Este necesar un echilibru între ariile curriculare și disciplinele predate, pentru o dezvoltare armonioasă încă din școala generală și liceu.
„Suntem cu toții martorii unei creșteri rapide a nevoii de competențe digitale și tehnice în toate activitățile noastre zilnice, dar mai ales în meseriile care dau formă viitorului. În BRD am identificat această nevoie de ceva vreme și ne-am asumat rolul de suporteri ai inovației în educație, care are apoi un efect direct proporțional în inovația antreprenorială și economică. Alfabetizarea științifică prin educația STEM este una dintre prioritățile noastre și credem că raza de acțiune a impactului pe care îl putem avea trebuie extinsă prin parteneriate cu instituțiile de învățământ. Susținerea Olimpiadei Naționale de Informatică este un pas spre consolidarea acestei alfabetizări și deschiderea unui dialog mai amplu cu sistemul de educație, despre un parcurs natural al tinerilor din România spre job-urile de mâine”, spune Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.
„Viitorul educației are, așadar, și o componentă digitală. Este important să abordam această nouă realitate prin dezvoltarea unor programe educaționale relevante și inovatoare care să se concentreze pe dezvoltarea de competențe critice, inclusiv prin asigurarea unui acces egal la tehnologie și oportunitățile pe care aceasta le oferă. În prezent, există o gamă largă de tehnologii digitale care sunt utilizate în procesul de învățământ, care permit accesul la resurse educaționale de înaltă calitate, precum și o varietate de modalități de învățare și interacțiune. Apreciem susținerea oferită elevilor noștri de BRD Groupe Societe Generale în desfășurarea Olimpiadei Naționale de Informatică pentru licee, organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu ISMB. Astfel de parteneriate facilitează o transformare digitală durabilă în educație”, a declarat Ștefania Penea, Inspector Școlar pentru Informatică și T.I.C.
Olimpiada Națională de Informatică, organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, și cu susținerea BRD Groupe Société Générale, va da startul competiției pe 1 aprilie, la ora 16:00, în Aula Magna a Universității Politehnica din București.